De ce este în România absurdul la ordinea zilei 

De ce este în România absurdul la ordinea zilei 

„O pizzerie din Cluj care a vândut o pizza cu viermi a scăpat de amenda de 30.000 de lei!“ - Am ales un subiect banal, fără conotații dramatice sau emoționale, fără păduri tăiate ilegal , fără clanuri interlope care se dau în stambă pentru că sunt tolerate de șefii poliției, fără stăpâni moderni de sclavi, fără poliție care doarme în cizme etc. Ceva banal, ca să vedeți de ce Justiția, prin unii oameni care o reprezintă, dă tonul la lipsa de încredere a populației în instituțiile statului ... de ... de drept.

Subiectul era destul de simplu, o pizzerie din Cluj a vândut o pizza cu hribi (ciuperci Boletus) iar consumatorul a constatat că platoul de pâine cu ingrediente colcăia de viermi.  Acesta a reclamat fapta la „OPC“ ( Acum îi spune „comisariatul județean pentru protecția consumatorilor“) iar inspectorii, în mod normal, au amendat pizzeria cu 30.000 de lei.
Normal că patronul firmei a făcut contestație, mai ciudat este că instanța a acceptat-o și a explicat-o în motivație.

„Produsele naturale pot conţine larve... Este cunoscut că produsele naturale pot conţine anumiţi germeni sau larve … Ca atare, instanţa consideră că procesul-verbal de contravenţie contestat este lipsit de temeinicie şi se impune anularea acestuia“, a fost concluzia judecătorilor sau judecătorului, naiba mai știe.

Mai mult, instanța anulează amenda dată de OPC și stabilește că instituția statului trebuie să achite 2.230 de lei cheltuieli de judecată către o altă instituție a statului. Din fericire, decizia aparține primei instanțe și putea fi atacată. Din păcate nimeni din presa clujeană nu a mai urmarit subiectul și nu mai știm dacă OPC a făcut contestație (în mod normal se face) la instanța superioară și ce s-a decis.
Un caz banal de neglijență crasă și periclitare a sănătății clienților poate fi pus sub semnul îndoielii și toleranței de un judecător despre care se presupune automat că are discernământ.  Mesajul este unul imbecil de genul: „Lasă dom`le că n-a murit nimeni dacă a mai mâncat o muscă, un vierme, doi. Au și proteine. Știați? Nu știați!“

Nu contează ce crede judecătorul despre produsele naturale sau bio, ci faptul că semnalul transmis societății pentru a mia oară este că legile și regulile sunt ca la loterie. Pot fi aplicate ad literam, interpretate în fel și chip sau omise, în virtutea bunului plac.
Să ne amintim de acești judecatori care fac pe mironosițele la proteste publice și au creierul și moralitatea vraiște când sunt la serviciu?!
Am mai văzut infractori dovediți eliberați dubios, am văzut și alții condamnați eliberați de instanțe înainte de termen.
Prin legea recursului compensatoriu au fost eliberați aproape 27.000 de deținuți în perioada 2017-2019, din 63.930 de cereri depuse. 

Spun asta pentru că dincolo de legea dubioasă dată de PSD, rămânea la latitudinea judecatorilor examinarea cererilor. Ei puteau decide cine are șanse de reabilitare în societate și care nu. Din aceste cazuri au fost și 1041 de persoane eliberate înainte de termen de sub condamnarea pentru „omor“ (nu ucidere din culpă). Adică au dat cu toporul, cu cuțitul, cu ranga în capul cuiva în mod repetat, de obicei la beție sub pretextul unor jigniri aduse, al unor frustrări mai vechi,  și al celebrei „pete negre pe ochi“.

Nu mai detaliez asupra individului care cu cinci crime la activ a obținut eliberarea și a incendiat ulterior o fată de 17 ani, sau cazul unui alt criminal vinovat de 6 crime și eliberat dupa 22 de ani de detenție care afirma într-un interviu : „Crima e cea mai ușoară faptă, adică e exact ca și țigara, ca mersul pe bicicletă. Dacă ai băgat o dată țigara în gură, te înveți și începi să fumezi și nu te mai lași“.   
 Și ca să nu-i uit nici pe ceilalți magistrați, unii procurori. A fost un caz de tentativă de omor la Florești în 2009 parcă, un individ băut a sărit cu cuțitul la un altul pe șosea și l-a tăiat în zona gâtului, fără să-i cauzeze vreo rană fatală. E, procurorul de serviciu a decis cercetarea suspectului în libertate, doar cu interdicția părăsirii localității.

Lista erorilor judiciare și mai ales a absurdităților este foarte lungă și se întinde pe o perioadă de 30 de ani.  Dar deja vorbim de o castă cu privilegii cum nu mai are nicio categorie profesională din țară, bine conturată, asupra căreia nu se mai poate exercita nicio formă de verificare și reevaluare profesională imparțială. Până la urmă Zeița Themis ar trebui să intenteze acțiune în instanță pentru folosirea abuzivă a imaginii sale de către toate instituțiile judiciare din țara asta.
Alex Policală

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time